Honderden mensen hebben in Afghanistan opnieuw betoogd tegen het verbranden van een Koran in Amerika. In Kandahar vielen zondag drie doden, waaronder twee agenten, en twintig gewonden. Het dodental van zaterdag in Kandahar is opgelopen tot zestien.
In de oostelijke provincie Nangarhar hebben studenten van de Nangarhar Universiteit een vreedzame demonstratie tegen de Koranverbranding gehouden.
De studenten gingen de straat op en riepen anti-Amerikaanse en anti-Israëlische leuzen en blokkeerden een van de belangrijkste wegen in de provinciehoofdstad Jalalabad.
In de noordoostelijke provincie Parwan, ten westen van Kabul, werd ook gedemonstreerd.
Verder waren er demonstraties in enkele districten van de provincie Kandahar, waaronder Dand en Panjwayi.
Persbureau Reuters meldt dat demonstraties in Kabul, de noordwestelijke stad Herat en de noordelijke provincie Takhar vreedzaam verliepen.
Verslaggevers verwachten dat de protesten maandag verder gaan.
Mazar-e-Sharif
Vrijdag vielen volgens de BBC veertien doden in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, waaronder zeven buitenlandse personeelsleden van de VN, toen woedende demonstraten een kantoor van de VN bestormden en in brand staken.
De stoffelijke overschotten van de buitenlandse VN-medewerkers zijn intussen overgebracht naar de Afghaanse hoofdstad Kabul.
De Russische leider van de UNAMA in Mazar-e-Sharif, Pavel Ershov, die vloeiend Dari spreekt, overleefde de aanval door te zeggen dat hij moslim is.
Drie Afghaanse medewerkers van de VN wisten weg te komen door zich in de menigte te mengen.
UNAMA-chef Staffan de Mistura zei in een verklaring dat de demonstratie uit 2.000 tot 3.000 deelnemers bestond en bedoeld was als vreedzaam.
"Maar de betoging was geïnfiltreerd door opstandelingen die vuurwapens bij zich droegen en die de mensenmenigte manipuleerden. De Afghaanse politie werd verrast door de snelheid waarmee het geweld escaleerde," aldus De Mistura.
De regionale politiecommandant, Dawood Dawood, vertelde aan de BBC dat de VN-bewakers die werden gedood niet snel genoeg hebben gereageerd.
“Ze schoten niet toen ze dat hadden moeten doen. Maar ze hebben ook de Afghan National Police (ANP) geen toestemming gegeven om het VN-gebouw van binnenuit te bewaken.”
Bij de bestorming van het gebouw kwamen vier particuliere Nepalese Ghurka's om die het gebouw bewaakten.
Kandahar
Afghaanse media melden dat het dodental van de gewelddadige demonstratie van zaterdag in de stad Kandahar is opgelopen tot zestien. Dat meldt een ziekenhuis in de stad. Er vielen meer dan tachtig gewonden.
Motief betogingen
De demonstraties richten zich tegen de Amerikaanse dominee Wayne Sapp, die onder supervisie van dominee Terry Jones op 20 maart in Florida een Koran in brand stak.
President Obama, de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, de Amerikaanse generaal David Petraeus, die de buitenlandse troepen in Afghanistan leidt, en UNAMA-chef Staffan de Mistura hebben de Koranverbranding veroordeeld.
Obama veroordeelde ook het geweld in Afghanistan.
In Afghanistan wordt al drie dagen gedemonstreerd tegen de Koranverbranding. Een hoge Afghaanse geestelijke heeft gezegd dat de protesten door zullen gaan totdat de dominee die de Koran verbrandde is gestraft.
Dit zijn beelden van de Afghaanse televisiezender Tolo Nieuws van 2 april uit Kandahar:
Verslag van de NOS over de demonstraties:
zondag 3 april 2011
Opnieuw doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan, demonstraties breiden zich uit naar oosten
Labels:
jalalabad,
kandahar,
koranverbranding,
mazar-e-sharif