dinsdag 21 februari 2012

Koranverbranding leidt opnieuw tot woede in Afghanistan

Ongeveer 2.000 woedende mensen hebben bij de Amerikaanse basis in Bagram in het oosten van Afghanistan gedemonstreerd omdat daar exemplaren van Korans waren verbrand. Ook werd de hoofdweg van Kabul naar Jalalabad geblokkeerd.

De demonstranten droegen witte vlaggen en scandeerden slogans tegen de Afghaanse en Amerikaanse regering. Ze zeggen dat Amerikaanse soldaten dinsdagnacht vier exemplaren van de Koran hebben verbrand, aldus het nieuwsagentschap Pajhwok.

Mensen die nachtdienst hadden op de basis probeerden de Koranverbranding te voorkomen. Volgens een lid van de nachtploeg werden daarbij twee arbeiders doodgeschoten.

Generaal John Allen, de Amerikaanse bevelhebber van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO heeft intussen zijn verontschuldigingen aangeboden. Allen wil met zijn verklaring voorkomen dat de situatie escaleert.

Hij heeft daarnaast opdracht gegeven voor een diepgaand onderzoek naar het incident.

De woedende menigte bij de basis gooide molotovcocktails naar binnen. Daarbij vloog een poort in brand.

Vorig jaar ontstond in Afghanistan grote woede omdat een dominee een koran in brand had gestoken.

De demonstraties richten zich tegen de Amerikaanse dominee Wayne Sapp, die onder supervisie van dominee Terry Jones op 20 maart in Florida een Koran in brand stak.

President Obama, de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, de Amerikaanse generaal David Petraeus, die toen ISAF-missie in Afghanistan leidde, en de voormalige UNAMA-chef Staffan de Mistura hebben toen de Koranverbranding veroordeeld.

Bij protesten tegen de Koranverbranding in Afghanistan vielen indertijd zeker 30 doden.



De verontschuldigingen van ISAF-commandnat generaal John Allen



Zie ook:
Opnieuw doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan, demonstraties breiden zich uit naar oosten