zaterdag 3 maart 2012

Vijf VS-militairen verantwoordelijk voor Koranverbranding Bagram

Uit onderzoek van het Amerikaanse leger blijkt dat vijf soldaten verantwoordelijk zijn voor het verbranden van Korans op de basis bij Bagram waardoor een golf van protesten tegen Amerika in Afghanistan op gang kwam.

Dit hebben volgens het Afghaanse TOLO News twee Amerikaanse functionarissen op basis van anonimiteit, omdat het onderzoek nog niet openbaar is gemaakt, gezegd. Ze gaven verder geen details over de identiteit van de vijf militairen.

Er zijn geen aanwijzingen dat uit het onderzoek blijkt dat de soldaten militaire strafbaarheden hebben begaan. Desondanks kunnen ze met disciplinaire maatregelen te maken krijgen.

De Amerikaanse functionarissen zeiden dat de betrokken soldaten vorige maand de opdracht hadden gekregen om religieus materiaal te verwijderen uit een gevangenisbibliotheek in Bagram, omdat werd gedacht dat gevangenen er aan elkaar boodschappen in doorgaven.

Eerst werd het materiaal opgeslagen, maar later namen soldaten het mee naar een verbrandingsplaats.

Plaatselijke werknemers ontdekten de korans op 21 februari en haalden ze uit de verbrandingsoven.

Volgens de functionarissen hadden de soldaten de orders verkeerd begrepen. Ze moesten de korans verwijderen uit de bibliotheek, maar niet verbranden.

Bij demonstraties in Afghanistan tegen de Koranverbrandingen zijn volgens TOLO meer dan 30 doden en tientallen gewonden gevallen.

Andere tellingen komen uit boven de 40 doden en meer dan 200 gewonden.

Na het incident zijn ook 6 Amerikaanse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF), vermoedelijk uit wraak, doodgeschoten door leden van Afghaanse veiligheidstroepen.

Zie ook:
Nieuwe demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen 8 doden
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Zeker 12 doden op vierde dag demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan
"Afghaanse soldaten schieten twee Amerikaanse collega's dood in ministerie van Binnenlandse Zak
Duitsers trekken zich uit Taloqan terug naar Kunduz
Zeker 8 doden bij nieuwe protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan
Twee NAVO-militairen uit VS gedood door man in legeruniform