zondag 26 februari 2012

Nieuwe demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen 8 doden

Bij nieuwe protesten in Afghanistan tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse basis in Bagram zijn zaterdag 8 mensen omgekomen. Er vielen ruim 80 gewonden waarvan een aantal ernstig.

Zaterdag vonden in vijf Afghaanse provincie protesten plaats.

Kunduz
In Kunduz-Stad kwamen minstens vijf mensen om het leven bij rellen rond het gebouw van de UNAMA-missie toen de politie het vuur opende op demonstranten die de compound wilden bestormen.

Er vielen 61 gewonden, waarvan er 15 in kritieke toestand verkeren.

Logar
In de Oost-Afghaanse provincie Logar gingen honderden mensen de straat op. Ze scandeerden “dood aan Amerika”. Drie mannen werden bij de demonstratie doodgeschoten, zo meldt de BBC.

Laghman
Bij demonstraties in de stad Mehtarlam in de oostelijke provincie Laghman vielen zaterdag minstens 20 gewonden.

Volgens gouverneur Mohammad Iqbal Azizi namen ook een aantal militanten deel aan de protesten. 17 militanten werden gearresteerd. Volgens Azizi wilden ze zijn kantoor aanvallen en een aantal andere gebouwen in de provincie.

"In Mihtarlam, in the central province of Laghman, hospital officials told AFP 15 protesters had been brought in with gunshot wounds."

Kabul
Demonstranten in Kabul beweerden zaterdag dat de politie op vrijdag in de wijk Pul-i-Charkhi vier mensen had doodgeschoten. Ze droegen een dode met zich mee tijdens het protest van zaterdag, zo meldt Pajhwok.

“In the Pul-i-Charkhi area on the eastern outskirts of Kabul, demonstrators claimed police shot dead four people on Friday. Carrying a dead body during Saturday’s protest, they chanted slogans against the US and asked for the immediate withdrawal of American troops.”

De demonstranten scandeerden leuzen tegen de Verenigde Staten en eisten het onmiddellijk vertrek van Amerikaanse troepen.

Twee Amerikaanse soldaten gedood
In de hoofdstad Kabul werden in het gebouw van de het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken twee Amerikaanse officieren doodgeschoten die daar werkzaam waren als adviseur.

De NAVO vindt het nog te vroeg om te zeggen of het incident in verband staat met de protesten tegen de Koranverbranding.

De Taliban hebben de aanval opgeëist en gezegd dat die uit wraak voor de Koranverbrandingen plaatsvond.

Eerder deze week schoot een Afghaanse soldaat die zich aansloot bij demonstranten twee Amerikaanse militairen dood in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar.

Tientallen doden
De demonstraties in Afghanistan begonnen afgelopen dinsdag nadat op de Amerikaanse basis Bagram, in de provincie Parwan ten noorden van Kabul, Korans waren verbrand.

Volgens het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok stond het dodental op donderdag op 17.

Vrijdag werden minstens 12 mensen gedood. Met de doden van zaterdag staat het totale dodental van de protesten op zeker 37.

Zie ook:
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Zeker 12 doden op vierde dag demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan
"Afghaanse soldaten schieten twee Amerikaanse collega's dood in ministerie van Binnenlandse Zak
Duitsers trekken zich uit Taloqan terug naar Kunduz
Zeker 8 doden bij nieuwe protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan
Twee NAVO-militairen uit VS gedood door man in legeruniform