maandag 27 februari 2012

NAVO en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul

De ISAF-veiligheidsmacht haalt al haar personeel bij Afghaanse ministeries weg. Ook de Britten en Duitsers trekken hun personeel terug bij overheidsinstellingen in Kabul. Frankrijk bereidt een evacuatie voor van al haar burgerpersoneel uit Afghanistan.

Generaal John Allen, de Amerikaanse commandant van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO, heeft besloten alle personeelsleden die op Afghaanse ministeries werkzaam zijn daar terug te trekken.

Nederland
Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag heeft het besluit ook gevolgen voor "enkele” Nederlanders die op Afghaanse ministeries werken, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Verschillende westerse landen hebben tijdelijk hun burgerpersoneel uit Afghaanse overheidsinstellingen in de hoofdstad Kabul gehaald.

Groot-Brittanniƫ
De Standaard meldt zondag dat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit heeft genomen om als tijdelijke maatregel zijn adviseurs terug te halen bij de overheidsinstellingen in Kabul.

Duitsland
Duitsland laat uit voorzorg ongeveer 50 burgers voorlopig niet werken op Afghaanse ministeries.

Frankrijk
De Franse regering treft voorbereidingen om haar burgerpersoneel terug te halen uit Afghanistan, dat aldus het Eindhovens Dagblad.

Het gaat om enkele honderden mensen die werken als adviseur bij de opbouw van openbare instellingen.

Ze kunnen echter blijven als de rust terugkeert, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Wraakacties
Bij wraakacties vanwege de Koranverbranding in Afghanistan zijn de afgelopen week vier Amerikaanse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) doodgeschoten door leden van Afghaanse veiligheidsdiensten.

Zondagochtend raakten zeven Amerikaanse militairen gewond toen bij een demonstratie een granaat naar hun basis in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz werd gegooid.

In Afghanistan wordt al zes dagen fel gedemonstreerd tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land en de NAVO vanwege de Koranverbranding van vorige week op de Amerikaanse basis in Bagram.

Zie ook:
7 Amerikaanse soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
"Afghaanse soldaten schieten twee Amerikaanse collega's dood in ministerie van Binnenlandse Zaken
Demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen opnieuw levens
5 doden bij demonstratie tegen Koranverbranding in Kunduz
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan