vrijdag 24 februari 2012

Zeker 12 doden op vierde dag protesten tegen Koranverbranding Afghanistan

Bij nieuwe demonstraties in Afghanistan tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse legerbasis in Bagram zijn vrijdag zeker 12 doden en 100 gewonden gevallen.

De BBC meldde eerder 8 doden, maar dit aantal is in de loop van de dag bijgesteld tot 12.

Rellen in de provincie Herat, in het noordwesten van het land, werden zeven mensen fataal. Er vielen 65 gewonden. In Khost vonden twee mensen de dood.

Buitenlanders die in Kabul verblijven wordt aangeraden om binnen te blijven.

Excuses Obama
De excuses die de Amerikaanse president Barack Obama donderdag maakte voor het incident op de basis van Bagram hebben de gemoederen in Afghanistan niet tot rust kunnen brengen.

Herat
Een groep demonstranten probeerde vrijdag het Amerikaanse consulaat in Herat aan te vallen. Ze staken voertuigen van de politie in brand waarbij verschillende agenten gewond raakten, zo meldt de BBC.

Drie mensen werden in de stad Herat gedood, vier mensen kwamen om in andere delen van de provincie.

Drie doden vielen toen een politiewagen met munitie explodeerde die door betogers in brand was gestoken.

De New York Times bericht dat er onder de 65 gewonden in Herat 12 politieagenten zijn.

De autoriteiten in Herat maken ook melding van een soldaat die is omgekomen.

Khost
In de provincie Khost, in het oosten, kwamen twee mensen om het leven, zo meldt het perdsbureau Reuters.

Baghlan
In de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan viel een dode toen Afghaanse veiligheidstroepen in de lucht schoten om te voorkomen dat betogers een Hongaarse legerbasis zouden bestormen.

Hongerije leidt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in de provincie Baghlan.

Duitsland ontruimt basis Taloqan
Duitsland heeft zich donderdag vervroegd teruggetrokken uit de noordoostelijke provincie Takhar naar aanleiding van een demonstratie bij de poort van hun basis in de provinciehoofdstad Taloqan en de dreigende situatie.

Bloedige week
Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldde donderdag dat bij de demonstraties in Afghanistan tegen de Koranverbranding 17 mensen om het leven zijn gekomen, waaronder twee Amerikaanse soldaten.

De Amerikaanse NAVO-militairen werden doodgeschoten in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar door een Afghaanse soldaat die zich aansloot bij demonstranten.

Het persbureau Reuters meldde dat vrijdag 9 mensen omkwamen bij gewelddadigheden. De BBC maakte in de loop van de dag melding van 12 doden.

De demonstraties en ongeregeldheden begonnen dinsdag nadat op een afvalberg op de door de Verenigde Staten geleide basis bij Bagram verbrande exemplaren van de Koran werden aangetroffen.



Zie ook:
Duitsers trekken zich uit Taloqan terug naar Kunduz
Zeker 8 doden bij nieuwe protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan
Twee NAVO-militairen uit VS gedood door man in legeruniform