donderdag 23 februari 2012

Opnieuw doden bij protesten Afghanistan tegen Koranverbranding

Bij demonstraties in Afghanistan tegen de verbranding van een aantal Korans op de Amerikaanse basis van Bagram zijn donderdag zeker acht doden gevallen. Er zijn ook veel gewonden.

Het is de derde dag op rij dat in Afghanistan wordt gedemonstreerd tegen het verbranden van de Korans.

TOLO News bericht dat twee mensen werden gedood en er zes gewond raakten in de oostelijke provincie Nangarhar toen de Afghaanse politie in de lucht schoot om honderden demonstranten uit elkaar te jagen die een Amerikaanse basis in Khogyani wilden bestormen.

De BBC meldde eerder vandaag dat er zeker vijf doden zijn gevallen.

De NOS maakte in de loop van de dag melding van acht doden.

Uruzgan
BBC-verslaggever Bilal Sarwari meldt vanuit Afghanistan dat bronnen bij de veiligheidsdiensten in het district Deh Rawod in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan melden dat daar 3 burgers zijn gedood. Gewapende demonstranten hebben 3 burgers gedood en er 6 verwond.

Baghlan
Bij een vuurgevecht tussen de politie en enkele demonstranten tijdens rellen buiten het politiehoofdkwartier in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan werd een demonstrant doodgeschoten. Vier mensen, waaronder twee agenten, raakten gewond, aldus de Associated Press.

NAVO-slachtoffers
In de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan sloot een Afghaanse soldaat zich aan bij demonstranten en opende het vuur op Amerikaanse collega's. Hierbij vonden twee soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) de dood.

Volgens Afghaanse functionarissen zijn de slachtoffers Amerikaanse militairen.

De Taliban hebben intussen de Afghanen opgeroepen al de Westerlingen te doden uit wraak voor het beledigen van de Koran, zo meldt de BBC.

"Meanwhile the Taliban has called on Afghans to kill and beat all Westerners in revenge for "insulting" the Koran."

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldt dat het totale aantal doden van drie dagen demonstraties in Afghanistan tegen de Koranverbranding nu op minstens 17 staat, waaronder de twee Amerikaanse soldaten.

Woensdag waren al zeker negen Afghanen omgekomen tijdens de gewelddadige protestacties.