woensdag 22 februari 2012

Doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan

Bij demonstraties in Afghanistan tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse legerbasis in Bagram zijn woensdag zeker negen mensen om het leven gekomen. Er vielen tientallen gewonden.

Dat hebben Afghaanse functionarissen gemeld. De politie en bewakers van bases van de ISAF-veiligheidsmacht grepen in toen ze werden bedreigd door woedende demonstranten.

Er waren onder meer demonstraties in de Afghaanse hoofdstad Kabul, in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad, in de noordwestelijke stad Herat.

Doden vielen in Kabul, Jalalabad en in de Oost-Afghaanse provincies Logar en Parwan.

Het Afghaanse TOLO News bericht dat Afghaanse parlementariƫrs woensdag hebben geƫist dat de verantwoordelijken voor de verbranding van de Korans vervolgd worden.

Parwan
Van de negen doden vielen er zes in Parwan, de provincie waar de basis in Bagram is gevestigd.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok maakt melding van zes doden toen een anti-VS-demonstratie in Parwan uitliep op gewelddadigheden.

In het district Shinwari bestormden woedende demonstranten het districtshoofdkwartier van de politie en raakten slaags met de politie, zo heeft het districtshoofd gemeld.

Logar
Bij een demonstratie in het district Baraki Barak in de provincie Logar vielen een dode en drie gewonden. Pajhwok meldt dat volgens de autoriteiten sommige militanten het vuur openden op het districtshoofdkwartier.

De politie vuurde terug in een poging om de woedende menigte uiteen te drijven.

Kabul
De NOS meldt dat in de hoofdstad Kabul meer dan duizend mensen op de been waren. Een aantal van hen zou de politie hebben belaagd en autoruiten kapot hebben geslagen.

De Amerikaanse ambassade in Kabul is hermetisch afgesloten nu ook daar woedende menigten de straat op zijn gegaan.

Motief Koranverbranding
De Korans die werden verbrand zouden zijn afgepakt van gevangengenomen Taliban, omdat ze er geheime boodschappen mee uitwisselden, aldus de NOS.

Ze lagen in een bibliotheek van het detentiecentrum op de luchtmachtbasis Bagram.

Bij de basis in Bagram is een Amerikaanse gevangenis die door waarnemers als evenknie wordt beschouwd van Guantanamo Bay, maar die vrijwel niet in het nieuws komt.

Excuses NAVO
Gisteren bood generaal John Allen, de Amerikaanse commandant van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht, al zijn verontschuldigingen aan voor de verbranding van Korans op de basis in Bagram.

Hij zei dat het incident wordt onderzocht en dat er stappen worden ondernomen zodat het nooit meer gebeurt. Hij verzekerde dat het niet opzettelijk is gebeurd.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Afghaanse bevolking opgeroepen tot kalmte.

Vorig jaar ontstond in Afghanistan grote woede omdat een dominee in de Verenigde Staten een Koran in brand had gestoken. Bij demonstraties vielen toen zeker 30 doden.





Zie ook:
Koranverbranding leidt opnieuw tot woede in Afghanistan
Opnieuw doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan, demonstraties breiden zich uit naar oosten