maandag 27 februari 2012

NAVO en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul

De ISAF-veiligheidsmacht haalt al haar personeel bij Afghaanse ministeries weg. Ook de Britten en Duitsers trekken hun personeel terug bij overheidsinstellingen in Kabul. Frankrijk bereidt een evacuatie voor van al haar burgerpersoneel uit Afghanistan.

Generaal John Allen, de Amerikaanse commandant van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO, heeft besloten alle personeelsleden die op Afghaanse ministeries werkzaam zijn daar terug te trekken.

Nederland
Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag heeft het besluit ook gevolgen voor "enkele” Nederlanders die op Afghaanse ministeries werken, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Verschillende westerse landen hebben tijdelijk hun burgerpersoneel uit Afghaanse overheidsinstellingen in de hoofdstad Kabul gehaald.

Groot-Brittannië
De Standaard meldt zondag dat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit heeft genomen om als tijdelijke maatregel zijn adviseurs terug te halen bij de overheidsinstellingen in Kabul.

Duitsland
Duitsland laat uit voorzorg ongeveer 50 burgers voorlopig niet werken op Afghaanse ministeries.

Frankrijk
De Franse regering treft voorbereidingen om haar burgerpersoneel terug te halen uit Afghanistan, dat aldus het Eindhovens Dagblad.

Het gaat om enkele honderden mensen die werken als adviseur bij de opbouw van openbare instellingen.

Ze kunnen echter blijven als de rust terugkeert, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Wraakacties
Bij wraakacties vanwege de Koranverbranding in Afghanistan zijn de afgelopen week vier Amerikaanse soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) doodgeschoten door leden van Afghaanse veiligheidsdiensten.

Zondagochtend raakten zeven Amerikaanse militairen gewond toen bij een demonstratie een granaat naar hun basis in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz werd gegooid.

In Afghanistan wordt al zes dagen fel gedemonstreerd tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land en de NAVO vanwege de Koranverbranding van vorige week op de Amerikaanse basis in Bagram.

Zie ook:
7 Amerikaanse soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
"Afghaanse soldaten schieten twee Amerikaanse collega's dood in ministerie van Binnenlandse Zaken
Demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen opnieuw levens
5 doden bij demonstratie tegen Koranverbranding in Kunduz
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding in Afghanistan

zondag 26 februari 2012

Nieuwe demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan eisen 8 doden

Bij nieuwe protesten in Afghanistan tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse basis in Bagram zijn zaterdag 8 mensen omgekomen. Er vielen ruim 80 gewonden waarvan een aantal ernstig.

Zaterdag vonden in vijf Afghaanse provincie protesten plaats.

Kunduz
In Kunduz-Stad kwamen minstens vijf mensen om het leven bij rellen rond het gebouw van de UNAMA-missie toen de politie het vuur opende op demonstranten die de compound wilden bestormen.

Er vielen 61 gewonden, waarvan er 15 in kritieke toestand verkeren.

Logar
In de Oost-Afghaanse provincie Logar gingen honderden mensen de straat op. Ze scandeerden “dood aan Amerika”. Drie mannen werden bij de demonstratie doodgeschoten, zo meldt de BBC.

Laghman
Bij demonstraties in de stad Mehtarlam in de oostelijke provincie Laghman vielen zaterdag minstens 20 gewonden.

Volgens gouverneur Mohammad Iqbal Azizi namen ook een aantal militanten deel aan de protesten. 17 militanten werden gearresteerd. Volgens Azizi wilden ze zijn kantoor aanvallen en een aantal andere gebouwen in de provincie.

"In Mihtarlam, in the central province of Laghman, hospital officials told AFP 15 protesters had been brought in with gunshot wounds."

Kabul
Demonstranten in Kabul beweerden zaterdag dat de politie op vrijdag in de wijk Pul-i-Charkhi vier mensen had doodgeschoten. Ze droegen een dode met zich mee tijdens het protest van zaterdag, zo meldt Pajhwok.

“In the Pul-i-Charkhi area on the eastern outskirts of Kabul, demonstrators claimed police shot dead four people on Friday. Carrying a dead body during Saturday’s protest, they chanted slogans against the US and asked for the immediate withdrawal of American troops.”

De demonstranten scandeerden leuzen tegen de Verenigde Staten en eisten het onmiddellijk vertrek van Amerikaanse troepen.

Twee Amerikaanse soldaten gedood
In de hoofdstad Kabul werden in het gebouw van de het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken twee Amerikaanse officieren doodgeschoten die daar werkzaam waren als adviseur.

De NAVO vindt het nog te vroeg om te zeggen of het incident in verband staat met de protesten tegen de Koranverbranding.

De Taliban hebben de aanval opgeëist en gezegd dat die uit wraak voor de Koranverbrandingen plaatsvond.

Eerder deze week schoot een Afghaanse soldaat die zich aansloot bij demonstranten twee Amerikaanse militairen dood in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar.

Tientallen doden
De demonstraties in Afghanistan begonnen afgelopen dinsdag nadat op de Amerikaanse basis Bagram, in de provincie Parwan ten noorden van Kabul, Korans waren verbrand.

Volgens het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok stond het dodental op donderdag op 17.

Vrijdag werden minstens 12 mensen gedood. Met de doden van zaterdag staat het totale dodental van de protesten op zeker 37.

Zie ook:
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Zeker 12 doden op vierde dag demonstraties tegen Koranverbranding Afghanistan
"Afghaanse soldaten schieten twee Amerikaanse collega's dood in ministerie van Binnenlandse Zak
Duitsers trekken zich uit Taloqan terug naar Kunduz
Zeker 8 doden bij nieuwe protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan
Twee NAVO-militairen uit VS gedood door man in legeruniform

vrijdag 24 februari 2012

Zeker 12 doden op vierde dag protesten tegen Koranverbranding Afghanistan

Bij nieuwe demonstraties in Afghanistan tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse legerbasis in Bagram zijn vrijdag zeker 12 doden en 100 gewonden gevallen.

De BBC meldde eerder 8 doden, maar dit aantal is in de loop van de dag bijgesteld tot 12.

Rellen in de provincie Herat, in het noordwesten van het land, werden zeven mensen fataal. Er vielen 65 gewonden. In Khost vonden twee mensen de dood.

Buitenlanders die in Kabul verblijven wordt aangeraden om binnen te blijven.

Excuses Obama
De excuses die de Amerikaanse president Barack Obama donderdag maakte voor het incident op de basis van Bagram hebben de gemoederen in Afghanistan niet tot rust kunnen brengen.

Herat
Een groep demonstranten probeerde vrijdag het Amerikaanse consulaat in Herat aan te vallen. Ze staken voertuigen van de politie in brand waarbij verschillende agenten gewond raakten, zo meldt de BBC.

Drie mensen werden in de stad Herat gedood, vier mensen kwamen om in andere delen van de provincie.

Drie doden vielen toen een politiewagen met munitie explodeerde die door betogers in brand was gestoken.

De New York Times bericht dat er onder de 65 gewonden in Herat 12 politieagenten zijn.

De autoriteiten in Herat maken ook melding van een soldaat die is omgekomen.

Khost
In de provincie Khost, in het oosten, kwamen twee mensen om het leven, zo meldt het perdsbureau Reuters.

Baghlan
In de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan viel een dode toen Afghaanse veiligheidstroepen in de lucht schoten om te voorkomen dat betogers een Hongaarse legerbasis zouden bestormen.

Hongerije leidt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in de provincie Baghlan.

Duitsland ontruimt basis Taloqan
Duitsland heeft zich donderdag vervroegd teruggetrokken uit de noordoostelijke provincie Takhar naar aanleiding van een demonstratie bij de poort van hun basis in de provinciehoofdstad Taloqan en de dreigende situatie.

Bloedige week
Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldde donderdag dat bij de demonstraties in Afghanistan tegen de Koranverbranding 17 mensen om het leven zijn gekomen, waaronder twee Amerikaanse soldaten.

De Amerikaanse NAVO-militairen werden doodgeschoten in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar door een Afghaanse soldaat die zich aansloot bij demonstranten.

Het persbureau Reuters meldde dat vrijdag 9 mensen omkwamen bij gewelddadigheden. De BBC maakte in de loop van de dag melding van 12 doden.

De demonstraties en ongeregeldheden begonnen dinsdag nadat op een afvalberg op de door de Verenigde Staten geleide basis bij Bagram verbrande exemplaren van de Koran werden aangetroffen.



Zie ook:
Duitsers trekken zich uit Taloqan terug naar Kunduz
Zeker 8 doden bij nieuwe protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan
Twee NAVO-militairen uit VS gedood door man in legeruniform

donderdag 23 februari 2012

Opnieuw doden bij protesten Afghanistan tegen Koranverbranding

Bij demonstraties in Afghanistan tegen de verbranding van een aantal Korans op de Amerikaanse basis van Bagram zijn donderdag zeker acht doden gevallen. Er zijn ook veel gewonden.

Het is de derde dag op rij dat in Afghanistan wordt gedemonstreerd tegen het verbranden van de Korans.

TOLO News bericht dat twee mensen werden gedood en er zes gewond raakten in de oostelijke provincie Nangarhar toen de Afghaanse politie in de lucht schoot om honderden demonstranten uit elkaar te jagen die een Amerikaanse basis in Khogyani wilden bestormen.

De BBC meldde eerder vandaag dat er zeker vijf doden zijn gevallen.

De NOS maakte in de loop van de dag melding van acht doden.

Uruzgan
BBC-verslaggever Bilal Sarwari meldt vanuit Afghanistan dat bronnen bij de veiligheidsdiensten in het district Deh Rawod in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan melden dat daar 3 burgers zijn gedood. Gewapende demonstranten hebben 3 burgers gedood en er 6 verwond.

Baghlan
Bij een vuurgevecht tussen de politie en enkele demonstranten tijdens rellen buiten het politiehoofdkwartier in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan werd een demonstrant doodgeschoten. Vier mensen, waaronder twee agenten, raakten gewond, aldus de Associated Press.

NAVO-slachtoffers
In de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan sloot een Afghaanse soldaat zich aan bij demonstranten en opende het vuur op Amerikaanse collega's. Hierbij vonden twee soldaten van de International Security Assistance Force (ISAF) de dood.

Volgens Afghaanse functionarissen zijn de slachtoffers Amerikaanse militairen.

De Taliban hebben intussen de Afghanen opgeroepen al de Westerlingen te doden uit wraak voor het beledigen van de Koran, zo meldt de BBC.

"Meanwhile the Taliban has called on Afghans to kill and beat all Westerners in revenge for "insulting" the Koran."

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldt dat het totale aantal doden van drie dagen demonstraties in Afghanistan tegen de Koranverbranding nu op minstens 17 staat, waaronder de twee Amerikaanse soldaten.

Woensdag waren al zeker negen Afghanen omgekomen tijdens de gewelddadige protestacties.

woensdag 22 februari 2012

Doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan

Bij demonstraties in Afghanistan tegen de verbranding van Korans op de Amerikaanse legerbasis in Bagram zijn woensdag zeker negen mensen om het leven gekomen. Er vielen tientallen gewonden.

Dat hebben Afghaanse functionarissen gemeld. De politie en bewakers van bases van de ISAF-veiligheidsmacht grepen in toen ze werden bedreigd door woedende demonstranten.

Er waren onder meer demonstraties in de Afghaanse hoofdstad Kabul, in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad, in de noordwestelijke stad Herat.

Doden vielen in Kabul, Jalalabad en in de Oost-Afghaanse provincies Logar en Parwan.

Het Afghaanse TOLO News bericht dat Afghaanse parlementariërs woensdag hebben geëist dat de verantwoordelijken voor de verbranding van de Korans vervolgd worden.

Parwan
Van de negen doden vielen er zes in Parwan, de provincie waar de basis in Bagram is gevestigd.

Het Afghaanse persagentschap Pajhwok maakt melding van zes doden toen een anti-VS-demonstratie in Parwan uitliep op gewelddadigheden.

In het district Shinwari bestormden woedende demonstranten het districtshoofdkwartier van de politie en raakten slaags met de politie, zo heeft het districtshoofd gemeld.

Logar
Bij een demonstratie in het district Baraki Barak in de provincie Logar vielen een dode en drie gewonden. Pajhwok meldt dat volgens de autoriteiten sommige militanten het vuur openden op het districtshoofdkwartier.

De politie vuurde terug in een poging om de woedende menigte uiteen te drijven.

Kabul
De NOS meldt dat in de hoofdstad Kabul meer dan duizend mensen op de been waren. Een aantal van hen zou de politie hebben belaagd en autoruiten kapot hebben geslagen.

De Amerikaanse ambassade in Kabul is hermetisch afgesloten nu ook daar woedende menigten de straat op zijn gegaan.

Motief Koranverbranding
De Korans die werden verbrand zouden zijn afgepakt van gevangengenomen Taliban, omdat ze er geheime boodschappen mee uitwisselden, aldus de NOS.

Ze lagen in een bibliotheek van het detentiecentrum op de luchtmachtbasis Bagram.

Bij de basis in Bagram is een Amerikaanse gevangenis die door waarnemers als evenknie wordt beschouwd van Guantanamo Bay, maar die vrijwel niet in het nieuws komt.

Excuses NAVO
Gisteren bood generaal John Allen, de Amerikaanse commandant van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht, al zijn verontschuldigingen aan voor de verbranding van Korans op de basis in Bagram.

Hij zei dat het incident wordt onderzocht en dat er stappen worden ondernomen zodat het nooit meer gebeurt. Hij verzekerde dat het niet opzettelijk is gebeurd.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Afghaanse bevolking opgeroepen tot kalmte.

Vorig jaar ontstond in Afghanistan grote woede omdat een dominee in de Verenigde Staten een Koran in brand had gestoken. Bij demonstraties vielen toen zeker 30 doden.





Zie ook:
Koranverbranding leidt opnieuw tot woede in Afghanistan
Opnieuw doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan, demonstraties breiden zich uit naar oosten

dinsdag 21 februari 2012

Koranverbranding leidt opnieuw tot woede in Afghanistan

Ongeveer 2.000 woedende mensen hebben bij de Amerikaanse basis in Bagram in het oosten van Afghanistan gedemonstreerd omdat daar exemplaren van Korans waren verbrand. Ook werd de hoofdweg van Kabul naar Jalalabad geblokkeerd.

De demonstranten droegen witte vlaggen en scandeerden slogans tegen de Afghaanse en Amerikaanse regering. Ze zeggen dat Amerikaanse soldaten dinsdagnacht vier exemplaren van de Koran hebben verbrand, aldus het nieuwsagentschap Pajhwok.

Mensen die nachtdienst hadden op de basis probeerden de Koranverbranding te voorkomen. Volgens een lid van de nachtploeg werden daarbij twee arbeiders doodgeschoten.

Generaal John Allen, de Amerikaanse bevelhebber van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO heeft intussen zijn verontschuldigingen aangeboden. Allen wil met zijn verklaring voorkomen dat de situatie escaleert.

Hij heeft daarnaast opdracht gegeven voor een diepgaand onderzoek naar het incident.

De woedende menigte bij de basis gooide molotovcocktails naar binnen. Daarbij vloog een poort in brand.

Vorig jaar ontstond in Afghanistan grote woede omdat een dominee een koran in brand had gestoken.

De demonstraties richten zich tegen de Amerikaanse dominee Wayne Sapp, die onder supervisie van dominee Terry Jones op 20 maart in Florida een Koran in brand stak.

President Obama, de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, de Amerikaanse generaal David Petraeus, die toen ISAF-missie in Afghanistan leidde, en de voormalige UNAMA-chef Staffan de Mistura hebben toen de Koranverbranding veroordeeld.

Bij protesten tegen de Koranverbranding in Afghanistan vielen indertijd zeker 30 doden.



De verontschuldigingen van ISAF-commandnat generaal John Allen



Zie ook:
Opnieuw doden bij protesten tegen Koranverbranding in Afghanistan, demonstraties breiden zich uit naar oosten